Wat is het verschil tussen Steel Tip en Soft Tip darten?

Een van de meest impactvolle beslissingen die je zult maken is het kiezen van het type dartpijl waarmee je gaat spelen. Steel tip darts of soft tip darts, wat is het verschil?

Voor de niet-ingewijde lijkt het misschien een gemakkelijke taak om met het dartspel als hobby te beginnen; je hebt tenslotte maar een paar voorwerpen nodig om een spel op gang te krijgen. Echter, het dartspel heeft vele facetten, waarbij het resultaat van een wedstrijd in gelijke mate bepaald wordt door vaardigheid, geluk en fysica.

Een van de meest invloedrijke beslissingen die je zult maken is het kiezen van het type dartpijl waarmee je gaat spelen. Steel tip darts of soft tip darts, wat is het verschil?

Steel tip dartpijlen hebben metalen punten en zijn ontworpen om te worden gebruikt bij het spelen op dartborden met varkenshaar. Soft tip dartpijlen hebben flexibele punten vervaardigd uit zacht plastic, en hoewel ze kunnen worden gebruikt op een borstel bord, worden ze over het algemeen vaker gebruikt op plastic of elektronische dartborden.

Nieuwkomers kunnen verbijsterd achterblijven als ze zich realiseren dat wat in eerste instantie een no-brainer van een sport leek, eigenlijk vol zit met een overvloed aan keuzes die gemaakt moeten worden.

Beslissen over elke variabele van een dartbord kan een ontmoedigende taak zijn voor een beginner, vooral omdat niet een van hen onbelangrijk is. Of je een steeltip dart of een softtip dart nodig hebt is de eerste stap in het dart selectieproces. Laten we de verschillen eens nader bekijken.

Steel Tip

Sinds de begindagen van de sport wordt het spel gespeeld met darts met stalen punten. In feite was de voorloper van het darten een militair tijdverdrijf waarbij soldaten metalen speerpunten of pijlpunten gooiden.

Daarom zijn steeltips diep geworteld in de psyche van dartspelers overal. Voor sommige spelers is het zelfs godslasterlijk om te overwegen om met dartpijlen met zachte tips te spelen. Maar is er meer aan steeltip darts dan traditie?

Het antwoord is zeer zeker ja. Het spelen met steeltip darts biedt een veelheid aan voordelen die ze de juiste keuze maken.

Steel tip darts zijn zwaarder (meestal tussen de 20-30 gram) en zorgen voor zwaardere, meer precieze worpen.

Staal, een legering van ijzer en koolstof, geeft dart tips een verhoogde sterkte terwijl de fabricagekosten laag blijven. Hardstalen tips zullen zelden breken en bijna nooit buigen, tenzij ze opzettelijk naar harde oppervlakken worden gegooid.

Deze sterkte zal bijdragen aan de levensduur van uw dart. Duurzaamheid zorgt ervoor dat je waar voor je geld krijgt van je investering.

Tenslotte komen we terug op het aspect van traditie. Als je een voorstander bent van traditie, dan zul je willen kiezen voor old-school hard steel tip dartpijlen. Sommige darters, vooral geharde veteranen zullen zelfs zo ver gaan om te impliceren dat als je niet met steeltips gooit, je niet echt aan het darten bent.

Soft Tip

Plastic soft tip dartpijlen zijn een relatief recente toevoeging aan de sport; echter, ze hebben een aanzienlijke mate van adoptie en populariteit bereikt in vele kringen binnen sommige dart spelen gemeenschappen.

Onder de juiste omstandigheden kunnen plastic tip dartpijlen een ongeëvenaard gemak bieden, waardoor ze voor sommige mensen de perfecte keuze zijn.

Soft tip dartpijlen, zoals de naam al aangeeft, zijn vervaardigd met behulp van gegoten zacht plastic, waardoor ze de voor de hand liggende keuze als het gaat om de veiligheid van de speler.

Tenzij je iemand direct in het oog raakt, is er zeer weinig kans dat soft-tips schade zullen aanrichten. Dit kan niet gezegd worden van de stalen tip variëteit. Meer dan een paar dartspelers hebben onaangename trips naar de eerste hulp gehad om gehecht te worden voor verwondingen veroorzaakt door het gooien van dartpijlen buiten het doel.

Als je van plan bent om in een huishouden met jonge kinderen of huisdieren te spelen, kunnen plastic soft-tips ideaal zijn voor jouw specifieke situatie en zullen je gemoedsrust geven.

Hetzelfde geldt als je speelt met vrienden die niet bijzonder nauwkeurige werpers zijn. Door te spelen met soft plastic tip dartpijlen, minimaliseert u het risico op letsel aanzienlijk.