Waarom begint de puntentelling op 501 in darts wedstrijden?

Het is op zijn zachtst gezegd een unieke startscore wanneer spelers voor het eerst aan de oche staan, maar veel mensen zijn nog steeds verbijsterd over waarom darten begint op 501 en niet op 500

Het stof is eindelijk gaan liggen na de spannende ontknoping van het PDC WK darts aan het begin van het jaar.

Peter Wright maakte een verbluffende comeback door Michael Smith in Alexandra Palace met 7-5 te verslaan en zo zijn tweede wereldkampioenschap op 3 januari veilig te stellen, waarmee hij 2022 in stijl aftrapte.

Maar na die bijna drie weken van zeer vermakelijk drama, en in de aanloop naar alle actie die de komende elf maanden gaat komen, zijn er een of twee dingen over het spel waar sommige fans misschien nog wat duidelijkheid over willen.

En niet meer dan de regels rond het puntensysteem binnen de sport, met name de startscore.

Dartsfans en neutralen zullen waarschijnlijk dezelfde verwarring hebben over waarom de startscore 501 is in plaats van 500, maar daar is een reden voor.

Ronde getallen komen zeker niet vaak voor bij darts, vandaar de 501 startscore.

Maar de reden achter deze unieke regel is dat het zorgt voor meer competitiviteit in het spel.

Met de expertise van sommige dartspelers is een negen darter na het gooien van een paar trefzekere pijlen gemakkelijk haalbaar en kan een partij dus zeer snel gewonnen worden.

Door dus op 501 in plaats van 500 te beginnen, wordt de kans beperkt dat de actie zeer snel voorbij is.

Als het andersom was, dan konden de spelers gewoon op de 20 op het bord mikken om te winnen zonder een oneven getal te hoeven raken.

Dus, door de startscore te veranderen in 501, dwingt het elke speler om rond het bord te reizen om hun score op andere manieren te verminderen, wat betekent dat het raken van een oneven getal het moeilijker maakt om te winnen.

Er zijn echter online debatten ontstaan om deze zelfde vraag te beantwoorden, wat een aantal fans tot interessante inzichten heeft gebracht.

Vooral één reactie, die beweert dat niet alle dartswedstrijden beginnen met de score op 501.
Een fan legde op Quora uit: "Als je met een even getal begint, hoef je alleen maar 20-en te slaan (dubbel, driedubbel of enkel) tot je bij nul bent.