Hoe 501 Darts te spelen

De spelregels van darts

Als je ooit naar een professionele dartwedstrijd op TV hebt gekeken, is de kans groot dat ze een spel 501 darts speelden. Het is het meest voorkomende dartspel dat over de hele wereld wordt gespeeld en zal waarschijnlijk het eerste spel zijn dat je tegenkomt wanneer je leert hoe je darts moet spelen.

Van alle games die kunnen worden gespeeld met darts, 501 is de meest populaire. Je vindt het gespeeld in elk huis, kroeg, competitie, en elke inrichting met georganiseerd spel.

Je zult het goed moeten leren. Maar dat is niet erg, want het is een leuk en gemakkelijk spel om één-tegen-één te spelen, met teams, of zelfs gewoon alleen.

In deze gids zullen we de basisregels van het spel in detail bespreken en enkele tips en strategieën behandelen die beginners zullen helpen.

Voordat we beginnen, is het belangrijk op te merken dat vrijwel elk dart spel variaties heeft. Deze 501 darts regels schetsen de meest populaire vormen die je zult vinden gespeeld worden.

Basisregels

Om 501 darts te spelen zijn de regels eenvoudig, beide spelers of teams beginnen met een score van 501 punten. Elke speler gooit dan om de beurt zijn dartpijlen naar het dartbord. De gescoorde punten worden van het totaal afgetrokken, en vervolgens doet de andere speler/team hetzelfde. De eerste die nul bereikt, wint het spel.

Maar voordat je kunt beginnen met het aftrekken van je score, moet je double-in gooien, en om het spel uit te spelen moet je double-out gooien (beide worden hieronder uitgelegd). Dit voegt een beetje meer vaardigheid aan het spel toe, evenals strategie als het gaat om het plannen van een finish.

Meestal wordt er een muntje opgegooid om de startvolgorde te bepalen. Je kunt ook elk een dartpijltje naar het bord gooien en wie het dartpijltje het dichtst bij de bullseye heeft, begint als eerste.

Uitgooien op dubbels

Voordat je kunt beginnen met scoren, moet je eerst een dart landen in een van de dubbele secties rond de buitenste ring van het bord. Dit wordt "doubling in" genoemd.

Elke dart die je gooit voor je double-in telt niet mee voor je vooruitgang. Je kunt ook dubbelen op de bullseye op het dartbord, aangezien deze plek ook als een double wordt beschouwd.

Wanneer je double-in gooit, zijn de dubbel 20 of de bullseye de twee meest gewilde doelen, omdat ze de meeste punten waard zijn (40 en 50). Als u met teams speelt, hoeft slechts één lid van uw team te dubbelen.

Zodra een speler van het team heeft gedubbeld, begint de puntentelling. Die dart en alle volgende darts van alle spelers in het team tellen mee om de score te verminderen.

Punten gooien in 501

Als je eenmaal hebt gedubbeld, is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten per ronde te scoren. Dit wordt over het algemeen gedaan door op de triple 20 te schieten, aangezien dit het hoogst scorende doel op het dartbord is.

Drie darts in de triple 20 levert je 180 punten op, wat het hoogste is dat in één ronde kan worden behaald. Er zijn soms momenten dat je je dartpijl voor een ander doel wilt schieten.

Als een van je darts de triple 20 blokkeert, kun je in plaats daarvan op de triple 19 richten, voor een zuiverder schot. Je kunt ook op andere doelen gaan schieten als je score laag genoeg wordt om te finishen, en je je double-out wilt opzetten.

Darts winnen

Om het spel te winnen, moet je verdubbelen op dezelfde manier als je verdubbeld hebt. Maar verdubbelen kan een beetje lastiger zijn.

Wanneer u verdubbelt, bent u vrij om een dubbel doel op het bord te raken om dingen te beginnen. Wanneer u verdubbelt, moet u een verdubbeling raken die u precies op nul punten brengt om het spel te winnen.

Het is essentieel dat u niet meer punten raakt dan wat u over heeft, dit zal resulteren in een bust, en uw beurt zal voorbij zijn. De middelste stier is het hoogste doelwit waar je op kunt dubbelen, en is 50 punten waard. Daarna komt de dubbel 20 die 40 punten waard is.

Officieele regels

Als je op zoek bent naar een volledige lijst van 501 dartsregels die van toepassing zijn op professioneel darten, dan gebruikt de Professional Darts Corporation (PDC) het Darts Regulation Authority Rule Book als leidraad.