Waar is een dartbord van gemaakt?

De meeste moderne dartborden zijn gemaakt van sisalvezels. Er worden ook andere materialen gebruikt, zoals kurk, papier, hout en plastic, die elk een ander doel dienen.

Van de onderdelen die nodig zijn om een spelletje darts te spelen (de dartpijlen en het bord), heeft het dartbord de meeste variaties ondergaan.

Darts begonnen als ingekorte speren of messen en werden al snel tonvormige projectielen en zijn sindsdien hetzelfde gebleven. Dartborden, aan de andere kant, zijn gemaakt van vele materialen, dus waar is een dartbord van gemaakt?

De meeste moderne dartborden zijn gemaakt van sisalvezels. Er worden ook andere materialen gebruikt, zoals kurk, papier, hout en plastic, die elk een ander doel dienen.

Het dartbord begon als een stuk hout met onregelmatige secties die werden gebruikt om de nauwkeurigheid en gestandaardiseerde puntentelling bij te houden. Maar al snel werd het dartbord geïnspireerd door het boogschietbord en begon zijn reis naar de normen van de hoogste competities van vandaag.

Het duurde tot ver na de Eerste Wereldoorlog voordat Engelse pubs het massieve iepen dartbord opgaven. Het bord moest elke nacht worden geweekt, zodat de gaten die er tijdens het gewone spel in waren geprikt, 's morgens dicht waren. Dit was een rommelig en tijdrovend proces, en dus ging men op zoek naar haalbare alternatieven.

In tegenstelling tot wat sommige populaire mythes suggereren, bestaan dartborden van paardenhaar niet. Dierlijk varkenshaar is nooit gebruikt als een alternatief voor hout. Echter, het materiaal dat uiteindelijk de gouden standaard van het dartbord fabricageproces zou worden, lijkt in sommige opzichten wel op varkens- of paardenhaar.

De realiteit van het hedendaagse dartbord fabricageproces is veel minder schandalig. Geen enkel dier wordt geschaad in het produktieproces en de meerderheid van de dartborden die vandaag de dag over de hele wereld worden gebruikt zijn gemaakt van sisal plantaardige vezels.

Kurk

Kurk wordt vooral gebruikt in producten van lagere kwaliteit. Kurk is licht van gewicht en enigszins goedkoop, maar het heeft de ongelukkige neiging snel te slijten, waardoor dartborden van kurk niet geschikt zijn voor zwaar spel. Kurk zal nooit gebruikt worden door serieuze spelers en de competitieve wereld, dus is het in diskrediet geraakt. Overweeg alleen een dartbord van kurk als je krap bij kas zit en een beperkt budget hebt.

Papier

Gewikkeld papier is een ander materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van dartborden over de gehele wereld. Gewikkelde papieren borden worden gemaakt door papieren vellen samen te rollen om het slagvlak van het bord te vormen. Gewikkelde papieren dartborden zijn ook relatief goedkoop en, in theorie althans, duurzaam. Het idee is dat de gegooide dart zich bij de impact tussen de lagen papier zal nestelen, maar de realiteit is dat zelfs een kleine braam op de punt van een dart het papiermateriaal kan haken en scheuren en onherstelbare schade kan veroorzaken. Gewonden papieren dartborden zijn daarom niet duurzaam en daarom niet aanbevolen voor serieus spel.

Sisal Vezels

Wat is een sisal dartbord? Sisal is een stijve en zeer duurzame vezel gemaakt van de Agave Sisalana plant; dit is dezelfde Agave die wordt gebruikt om tequila te maken. De vezel, ook bekend als sisal hennep, is een zeer veelzijdig product en wordt wereldwijd gebruikt door verschillende industrieën om touw, papier, doek, en natuurlijk dartborden te maken.

De sisalvezel wordt gewonnen uit de Agave plant door middel van een decorticatieproces, waarbij een machine de schil van de bladeren verwijdert zodat alleen de taaie vezels eronder intact blijven. De sisalvezels worden vervolgens gedroogd en geborsteld. Sisalvezels zijn enorm begeerd om verschillende redenen waaronder de veelzijdigheid, de grote beschikbaarheid en de relatief lage kosten.

Een dartbord van goede kwaliteit vereist het gebruik van uniforme en stijve vezels. Dierlijk haar of paardenhaar is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vrij soepel, wat betekent dat het minimale grip heeft. Een dartbord gemaakt van dierlijk haar zou het moeilijk hebben om de darts "vast te houden" na impact. De grove textuur van sisal betekent dat het een grote grip heeft en door zijn stijfheid biedt het een aanzienlijke duurzaamheid. Sisal is ook een overvloedig gewas over de hele wereld, met honderdduizenden tonnen die elk jaar worden geoogst, wat de totale kosten laag houdt.

Sisal is zonder twijfel de beste optie voor de vervaardiging van "bristle" dartborden, en dit kan gemakkelijk worden bewezen door het feit dat de hoogste kwaliteit borden die worden gebruikt in de hoogste echelons van de sport zijn allemaal gemaakt met sisal vezels. De eerste sisalborden werden gemaakt in het Verenigd Koninkrijk door een bedrijf genaamd Nodor omdat, in tegenstelling tot houten borden, sisalborden geen onaangename geuren hadden.

Om de plank zelf te maken, worden de sisalvezels tot lange bundels gevlochten die vervolgens tot buizen worden gevormd. Deze buizen worden vervolgens in dunne wafeltjes gesneden die vervolgens in de ons bekende ronde vorm worden geperst en op een achterplank worden bevestigd. De sisalplank zal dan moeten worden geschuurd om hem te ontdoen van de grove vezels.