Wat is een "Oche" in darts en wat betekent het?

De oche is de naam die gegeven wordt aan de werplijn bij het darten. Het is de lijn waarachter een speler moet staan als hij zijn darts naar het dartbord gooit.

Van alle Engelssprekende landen in de wereld is Engeland het land met de meest vreemde uitdrukkingen en terminologie.

Kijk maar naar de manier waarop de score wordt bijgehouden tijdens een tenniswedstrijd, of probeer maar eens een potje cricket te volgen. En ook darts, misschien wel het meest typische Britse tijdverdrijf, is geen slak als het op vreemde en grappig klinkende terminologie aankomt.

Maar er is één woord, essentieel voor het spel, waarvan de ware betekenis en de oorsprong de meesten door de jaren heen zijn ontgaan.
Dat is juist, het is de Oche!

De oche is de naam die gegeven wordt aan de werplijn bij het darten. Het is de lijn waarachter een speler moet staan als hij zijn darts op het dartbord gooit.

Maar het is veel meer dan alleen een lijn op de grond, laten we eens een kijkje nemen naar alles wat we weten over de oche.

Waarom noemen ze de werplijn bij het darten de Oche?

De oorsprong van hoe het woord oche de naam van de darts sleeplijn is geworden is onduidelijk. Er zijn echter verschillende theorieën over hoe de naam oche is ontstaan.

Patrick Chaplain, een van de vooraanstaande autoriteiten op het gebied van de geschiedenis van het darts, poneert een aantal goed geïnformeerde theorieën die al dan niet kunnen kloppen.

Hij gelooft dat de term een evolutie is van het Finse woord "Hocken," wat spuwen betekent. Blijkbaar spuwden de spelers in de begindagen van de sport om de afstand tot het dartbord te bepalen van waaruit ze zouden gooien.

Hij ontkent met klem een van de meest populaire theorieën over de oorsprong van de term. Deze populaire theorie stelt dat de term is afgeleid van de naam van een populaire brouwerij genaamd "S. Hockey & Sons." Patrick heeft grondig onderzoek gedaan, en hij verzekert ons dat een dergelijke brouwerij in Engeland nooit heeft bestaan.

Hoe ver weg is de oche van het dartbord?

De oche is gemarkeerd op 7 ft 9 1?4 inches afstand van het dartbord voor steeltip darts wanneer gemeten langs de vloer. Voor soft tip darts is de afstand 8 voet.

Voor degenen die in metrisch meten, dat is 2,37 meter voor steeltip en 2,44 meter voor softtip

Oche Afstand voor Steel Tip Darts

Het officiële toernooi spel is zeer duidelijk over waar de lijn te trekken, pardon de woordspeling.

Het is ook belangrijk om te weten dat een oche niet hoger mag zijn dan 40mm hoog, 20mm diep en 500mm breed.

Soms wordt een diagonale afstand gemeten van de bullseye tot de oche als referentie.

Regels van de Oche

Tijdens een schot mogen de voeten van de darter op geen enkel deel van de verhoogde oche stappen. Een geldige positie voor een dartworp is een positie waarin de voeten van een speler zich achter de verhoogde rand van de oche bevinden. Elke worp die buiten deze context wordt gedaan, telt niet mee voor het totaal.

Soms is het een speler toegestaan zijn darts te gooien vanaf een punt aan weerszijden van de oche-lijn. Echter, dezelfde regels zijn van toepassing. De tenen van de speler mogen dus niet voorbij een denkbeeldige lijn parallel aan de verhoogde oche komen.

Mag je over de lijn leunen bij het darten?

Ja. Je mag over de lijn leunen tijdens het gooien van je darts. Zolang je voeten achter de oche blijven, mag elk ander deel van je lichaam voorbij de lijn komen. Te ver leunen kan problemen veroorzaken met je evenwicht en de nauwkeurigheid en consistentie verminderen.