Waarom zijn Darts gemaakt van Tungsten?

Tungsten wordt gebruikt om darts te maken omdat het een dicht metaal is. Hoe meer tungsten een dart barrel heeft, hoe kleiner hij kan worden gemaakt zonder gewicht op te offeren. Hoe hoger het wolfraamgehalte, hoe hoger de kwaliteit van de dart. De meest gebruikte legeringen zijn ergens tussen 80% en 90% wolfraam.

De punt van een dartpijl, de barrel, de shaft en de flight kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn meer dan 90 metalen in het periodiek systeem en misschien wel honderden metaallegeringen bekend bij de mens, maar de meeste darts zijn gemaakt van wolfraam. Waarom zijn darts gemaakt van wolfraam?

Tungsten wordt gebruikt om dartpijlen te maken omdat het een dicht metaal is. Hoe meer tungsten een dart barrel heeft, hoe kleiner het kan worden gemaakt zonder gewicht op te offeren. Hoe hoger het gehalte aan wolfraam, hoe hoger de kwaliteit van de dart. De meest gebruikte legeringen zijn ergens tussen 80% en 90% wolfraam.

Tungsten darts zal meer duurzaam, bieden een meer uitgebreide reeks van machine knurling patronen die een betere grip te bieden met minder kans op uitglijden, en na verloop van tijd, maken je een betere darts-speler.

Het perfecte metaal

De eerste dartpijlen die werden gebruikt om het moderne dartspel te spelen waren gemaakt van hout. Na verloop van tijd werd messing de norm, en dat bleef zo gedurende tientallen jaren.

Echter, de technologische vooruitgang in de tweede helft van de 20e eeuw stelde de dartfabrikanten in staat te experimenteren met verschillende metalen en legeringen. Toen ze eenmaal bij wolfraam aankwamen, was er weinig reden om verder te zoeken.

Tungsten dankt zijn naam aan de Zweedse woorden voor zwaar en steen, en het 74e element van het periodiek systeem draagt zijn naam goed.

Tungsten, ook bekend als wolfram, is een enigszins schaars metaal van staalgrijze kleur met enkele unieke eigenschappen. Zo heeft wolfraam het hoogste smeltpunt van alle bekende mineralen en het hoogste kookpunt van alle bestaande elementen.

Vanwege zijn industriële toepassingen, onder meer op het gebied van elektronica, bewapening, kernfysica, geneeskunde en diverse andere toepassingen, staat wolfraam bovenaan de lijst van meest begeerde bekende metaalproducten.

Dit metaal wordt zo belangrijk geacht dat, bij wet, de regering van de Verenigde Staten te allen tijde een 6-maand levering van wolfraam moet garanderen. Zonder wolfraam en zijn vele legeringen zou de moderne samenleving er heel anders uitzien.

Een van de meest definiërende kenmerken van wolfraammetaal en zijn legeringen is zijn dichtheid. De dichtheid van wolfraam is bijna tweemaal die van lood en is vergelijkbaar met die van uranium.

Voor degenen die zich de natuurkundelessen op de middelbare school niet meer herinneren: de dichtheid is een functie van massa en volume; dit betekent dat een stof met een hoge dichtheid kleiner kan zijn bij een gelijkblijvende massa.

In lekentaal, als je twee voorwerpen hebt van gelijk gewicht maar met verschillende dichtheid, zal het dichtere voorwerp ook het kleinste zijn.

Een dartpijltje van 30 gram dat van wolfraam is gemaakt, heeft ongeveer de helft van de diameter van een dartpijltje van 30 gram dat van messing is gemaakt!

Het belang van dart gewicht

De introductie van tungsten darts revolutioneerde het spel, en dit is niet overdreven. Tungsten darts lieten twee onderling samenhangende dingen gebeuren. Omdat darts kleiner werden, werden ze ook zwaarder, en zwaardere darts verbeterden de scores van spelers radicaal!

Een tungsten dart, die zwaarder is dan een brass of plastic dart, vliegt door de lucht in een rechtere lijn en met meer kracht; wat betekent dat bounce outs minder waarschijnlijk zijn. Daarom geven zwaardere darts de spelers meer controle tijdens de worp en maken ze strakkere groeperingen waarschijnlijker.

Iedereen die de fijne kneepjes van het dartssysteem kent, zal je vertellen hoe belangrijk het is om darts consequent in strakke groepen te kunnen plaatsen.

Strakke groeperingen zijn noodzakelijk om dubbels en triples te kunnen slaan. Strakke groepering is zelfs zo essentieel dat beginners vaak te horen krijgen dat ze tijdens het oefenen voorrang moeten geven aan groepering boven hogere scores.

Dit betekent dat als een beginner een 7 raakt met zijn eerste dart, hij moet proberen om nog twee 7's te raken in plaats van nog een poging te wagen om de 20 te raken.

In staat zijn om darts consequent in strakke groepen te plaatsen zal je een meer gebalanceerde speler van het spel maken. Het is niet zo erg om niet altijd 180's te kunnen gooien als je wel op verzoek een checkout kunt slaan en altijd dubbels kunt gooien.

Een spelletje darts kan al snel een algemene nauwkeurigheidsuitdaging worden; dit in tegenstelling tot de gangbare overtuiging dat darts alles te maken heeft met het beuken van een triple 20.

Wolframpercentages en samenstelling

Tungsten darts zijn niet een one size fit all affaire, er zijn nogal wat opties als het gaat om het kiezen van de aankoop van een tungsten dart. Vanwege de chemische eigenschappen van het metaal en diverse praktische redenen tijdens de fabricage, darts gemaakt van wolfraam zijn niet 100% zuiver.

Er worden zware metaallegeringen van wolfraam en nikkel gebruikt: nikkel-ijzer en nikkel-koper matrices zijn de meest voorkomende.

Deze zware metaallegeringen maken een betere bewerkbaarheid mogelijk en stellen de fabrikanten van darts in staat producten aan te bieden met een grotere stijfheid, minder trillingen, een grotere demping en een geringere thermische uitzetting.

De meest voorkomende samenstellingen beschikbaar op de markt zijn:
- 65% wolfraam - 35% nikkel
- 80% wolfraam - 20% nikkel
- 90% wolfraam - 10% nikkel
- 95% wolfraam - 05% nikkel
- 97% wolfraam - 03% nikkel

Sommige mensen zullen zeggen dat tungsten darts niet moeten worden aanbevolen aan beginners en dat alleen geavanceerde spelers en professionals profiteren van de toegevoegde controle; echter, iedereen die serieus is over het krijgen van beter in het spel moet investeren in tungsten darts vanaf het get-go.

Hoewel tungsten darts zijn duurder om te maken en dus een duurdere aankoop, de voordelen die dit belangrijkste van metalen biedt kan niet gemakkelijk worden afgewezen.