Wat is een zelfhelend dartbord?

Alle materialen degraderen na verloop van tijd. Gewone slijtage treft alles van elektronica, voertuigen, constructies en sportuitrusting. Als dartspeler zul je hier snel genoeg achter komen wanneer je darts en accessoires tekenen van verval beginnen te vertonen. Wanneer dit gebeurt zul je waarschijnlijk een aantal dingen moeten vervangen. Als je echter een zelfherstellend borstelharen dartbord hebt, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over vervanging. Maar wat is een zelfherstellend dartbord? Hoe weet je of je dartbord zelfherstellend is?

Wat is een zelfherstellend dartbord?

Een zelfherstellend dartbord is ontworpen om de gaten die de dartpijlen achterlaten te dichten nadat ze zijn verwijderd. Deze "zelfgenezing" is een kenmerk van sisal dartborden en verlengt de levensduur van het bord aanzienlijk.

Meer over zelfherstellende dartborden

Of het nu komt door omgevingsfactoren, opgelopen schade of gewoon door ouderdom, uiteindelijk zul je je dartbord moeten vervangen. Als je echter een zelfherstellend dartbord koopt, kun je je dartbord veel en veel langer gebruiken voordat je op zoek moet naar een vervanger.

Laten we dus twee zeer belangrijke vragen beantwoorden voor het geval je je afvraagt:

  • Wat is een zelfherstellend dartbord?
  • Hoe geneest het bord zichzelf?

Een zelfherstellend dartbord is een dartbord dat de schade aan het oppervlak door herhaaldelijk spelen kan beperken.

Wanneer het scherpe, stalen uiteinde van een dartbord het oppervlak raakt, ontstaat er een klein gaatje in de borstelharen. Na verloop van tijd stapelen deze gaatjes zich op en ontstaat een ongelijk dartbord met een lelijk uiterlijk.

Spelen op een dartbord met een aangetast oppervlak zal zeker problemen opleveren en je prestaties negatief beïnvloeden.

Een zelfherstellend dartbord "geneest" deze kleine gaatjes echter actief, zodat ze zich niet ophopen en uiteindelijk je bord vernietigen.

Hoe kan een dartbord zichzelf genezen?

Om eerlijk te zijn is de term zelfherstellend een beetje een verkeerde benaming als het gaat om dartborden.

Hoewel er genoeg materialen zijn die zichzelf kunnen genezen, vereisen deze meestal een vorm van geavanceerde detectie- en actuatiemechanismen.

Het zelfherstellend vermogen van sommige dartborden is niet te danken aan geavanceerde nanotechnologie, maar eerder aan de intrinsieke natuurlijke kwaliteiten van sisalvezels.

Sisal dartborden zijn zelfhelend

Dus, hoewel niet alle dartborden gemaakt zijn van authentieke sisalvezels, zijn alle zelfhelende dartborden dat zeker wel.

Zoals je misschien wel of niet weet, is sisal een stijve en zeer duurzame natuurlijke vezel die op grote schaal wordt gebruikt om touw, een verscheidenheid aan textiel en de allerbeste dartborden te maken.

Dartborden van sisalvezels worden gemaakt door de taaie vezels in lange bundels te vlechten, die vervolgens in buizen worden verpakt. Deze buizen worden vervolgens in dunne dwarsdoorsneden gesneden, die gestapeld worden om het dartbord de nodige diepte en stevigheid te geven.

Door dit productieproces zijn de sisalvezels in hoogwaardige dartborden zeer dicht opeengepakt. Zo dicht dat alle gaten die ontstaan doordat dartpijlen het oppervlak van het bord raken, "dichtgaan" zodra de dartpijl wordt verwijderd.

Dit is wat we bedoelen als we zeggen dat sommige dartborden zelfherstellend zijn. Dit wil niet zeggen dat zelfhelende dartborden eeuwig meegaan. Net als elk ander product moet u uw dartborden goed onderhouden om hun levensduur te verlengen en uw investering te beschermen.