Wat betekent "Bust" of "Dood" in darten?

Er is sprake van een bust bij darts wanneer een speler een hogere score gooit dan zijn overgebleven puntwaarde. Een winnende worp moet precies tot nul scoren. Wanneer een speler een bust gooit, wordt er geen score genoteerd en is de beurt voorbij.

De meest voorkomende variant van darts is het spel 501. In feite zijn de meeste wedstrijden op toernooiniveau wedstrijden van 501.

De regels van 501 zijn vrij eenvoudig: Alle spelers beginnen met 501 punten, en elke beurt trekken ze daarvan het totaal aantal punten af dat ze in die beurt hebben gescoord. De winnaar is de eerste speler die de score op nul brengt.

Er zijn echter twee kanttekeningen bij deze regels: je eindscore moet precies nul zijn en je laatste dart moet een double raken. Om te winnen moet de speler dus met zijn laatste dartpijl een dubbele raken, en die dubbele waarde moet precies evenveel punten opleveren als de speler nodig heeft om op nul te komen.

Wat betekent het om te busten bij het darten?

Er is sprake van een bust bij darts wanneer een speler een hogere score gooit dan zijn overgebleven puntwaarde. Een winnende worp moet precies op nul uitkomen. Bij een bust wordt er geen score genoteerd en is de beurt van de speler voorbij.

Er is ook sprake van een bust als een speler een score van één overhoudt, omdat een double nodig is om het spel te winnen en geen enkele double een puntwaarde van één heeft.

Wat gebeurt er als ik een bust krijg?

Als je in je laatste beurt bust speelt, wordt je score teruggezet naar wat die was voor je worpen, ongeacht met welke dart je bust speelde.

Bijvoorbeeld, als een speler 32 moet gooien en zijn eerste dart is een single 16, dan moet hij 16 scoren met zijn overgebleven darts en tegelijkertijd voldoen aan de double out regel.

Als hij een dubbel 8 scoort met zijn tweede dart, wint hij. Als hij echter bust gooit, telt geen van de gegooide darts, en heeft hij bij zijn volgende beurt nog steeds 32 nodig om te sluiten.