Dart tips voor beginners

Elke beginner in het darten is op zoek naar tips om hun nauwkeurigheid en precisie te verbeteren. De juiste houding, grip, loslaten en zelfs de dartpijl zelf kunnen allemaal invloed hebben op je spel. Hier zijn 10 tips om je op weg te helpen naar beter darten.

KOOP EEN SET OEFEN-DARTS

Als je serieus bent om een betere dartspeler te worden, moet je een goede set darts kopen. Tenzij je dit vroegtijdig doet, zul je jezelf ernstig beperken met betrekking tot waar en hoe vaak je kunt oefenen; wat op zijn beurt je progressie als speler bepaalt.

Als beginner is het laatste wat je wilt doen je progressie beperken. Dit geldt voor elke sport, maar vooral voor darts, waar consistentie van het grootste belang is. De aanschaf van een goede set darts zal je de vrijheid geven om vaak te oefenen en de tijd en moeite te besteden die nodig is om beter te worden.

Het belangrijkste hierbij is dat de definitie van "goed" van persoon tot persoon zal verschillen. Daarom zal geen vast bedrag je een betere ervaring garanderen.

Hoewel meer geld uitgeven meestal betere kwaliteit materiaal oplevert, zal het je niet automatisch een betere speler maken. Echter, als je toevallig kiest voor de goedkoopste set van plastic darts, zul je waarschijnlijk een aantal gevolgen ondervinden op de weg.

LEER DE REGELS

Het lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar het is toch belangrijk om te vermelden omdat veel mensen een onjuiste of misplaatste indruk hebben van waar het bij het darten om gaat.

Vanuit het perspectief van een buitenstaander kan het dartspel overdreven eenvoudig lijken. Sommige mensen zien een doel en spelers die kleine projectielen gooien en niets meer.

In wezen hebben deze mensen het niet helemaal mis, maar ze hebben het ook niet bij het rechte eind. Als je toevallig een van deze mensen bent en op deze manier darts gaat spelen, zul je niet ver komen.

Het spel van darts is alleen aan de oppervlakte eenvoudig. Een van de beste dingen die je kunt doen als je begint is om zo snel mogelijk de regels te leren zodat je al vroeg vertrouwd raakt met de ins en outs.

Vergeet niet dat er tientallen spelvarianten zijn, elk met zijn eigen specifieke set regels, dus concentreer je eerst op het leren van de regels van het standaardspel.

BEPAAL JE GRIPVOORKEUR

Hoe een dartpijl vast te houden Men zou hele boeken kunnen wijden aan de juiste grip van een dartpijl. Sterker nog, er zijn genoeg boeken over dit onderwerp geschreven. De eerste keer dat ik professionele darters in actie zag was ik verbaasd over hun moeiteloze nauwkeurigheid. Ik wist het toen nog niet, maar veel van wat ik waarnam was te danken aan hun geperfectioneerde grip.

Darts zijn kleine, eenvoudige dingen; maar er zijn ontelbare manieren om ze vast te houden. Er zijn drie-vingerige grepen, vier-vingerige grepen, vijf-vingerige grepen; ik heb zelfs sommige maniakken een twee-puntige greep zien gebruiken.

Er is geen "goede" of "foute" manier om een dartpijl te pakken. Elke variatie kan bepaalde voordelen bieden. Het is jouw taak om uit te vinden welke griptechniek voor jou geschikt is, en hoe eerder je dit doet, hoe eerder je op het juiste spoor zult springen.

Naar mijn mening moeten beginners ALLE grepen uitproberen. Maak er een punt van om de volgende keer dat je oefent de grip elke paar games te variëren totdat je er een vindt die het beste bij jouw stijl past.

Welke configuratie je ook kiest, zorg ervoor dat je grip niet te los of te strak is, hij moet stevig genoeg zijn om controle te geven, maar niet zo stevig dat je armen stijf worden.

CONSISTENTIE IS HET BELANGRIJKST

Laat me je een geheimpje verklappen, een goede dartspeler worden gaat helemaal niet over de beste nauwkeurigheid hebben, maar in plaats daarvan, gaat het over het meest consequent zijn.

Veel beginners maken de fout om aan te nemen dat ze hun werp nauwkeurigheid zo snel mogelijk moeten verhogen; en meestal doen ze dit ten nadele van zichzelf.

Onthoud dat veel variabelen van invloed zijn op je prestaties bij het darten. Van de manier waarop je je voeten neerzet, en hoeveel vingertoppen in contact komen met de dartpijl, tot hoe je ademt en waar je kijkt als je gooit. Het cruciale aspect hier is om consistent te blijven in al deze variabelen.

Zorg ervoor dat je de oche-lijn elke keer op dezelfde manier benadert. Als je je aanpak ook maar een beetje verandert, ondermijn je actief de consistentie; waardoor het moeilijker wordt om verbeteringen aan te brengen.

Vind een routine die werkt en hou je daaraan; zorg ervoor dat je je concentreert op het mechanisch herhalen van elke beweging.

Voor beginners zal consistentie een hogere gemiddelde score opleveren dan nauwkeurigheid, elke keer weer.